Parketvloeren

Een parketvloer is voor veel mensen nog steeds de mooiste vloerafwerking vanwege de natuurlijke uitstraling, maar er zijn wel kapers op de kust en denk hierbij b.v. aan de siergrindvloer en de betonlook vloeren die momenteel heel erg in opmars zijn omdat deze vloeren ook een natuurlijke en warme uitstraling hebben. Toch blijft een parketvloer zijn eigen identiteit behouden. Met parket en houten vloeren is er een grote keuze in afwerking de basis handelingen zijn vaak hetzelfde namelijk dat de oppervlakte wordt geschuurd en vervolgens met een impregneer en aflak wordt gelakt.

Parketvloeren

De kans op schoteling en naadvorming neemt toe bij een grote breedte en een grote overspanning van de ruimte waarin de vloer wordt gelegd. De relatieve luchtvochtigheid in uw woning speelt een zeer grote rol of uw vloer mooi blijft liggen of dat er problemen ontstaan. Een ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 50 en 70 %. Komt de RV hieronder zal er krimp ontstaan, dus naadvorming, komt de RV erboven dan kan de vloer gaan bollen.

Er is tegenwoordig een enorm aanbod van houten planken vloeren en vloerdelen en daarbij zijn er ook nog eens diverse soorten eiken vloeren. het wordt dus steeds belangrijker om juiste informatie over houten vloeren te verzamelen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit; frans eiken vloeren, europees eiken vloeren, massief eikenvloeren, verouderde vloeren en vloerdelen, eiken cafe vloeren, gerookte vloeren en planken, geoliede maar ook gelakte eiken vloeren.

.

Bij parket onderscheiden we massief parket (traditioneel) en lamel parket (kant en klaar). Lamel parket is opgebouwd uit diverse lagen en is kant en klaar zodat het niet meer hoeft te worden afgelakt. Traditioneel parket bestaat uit massieve vloerdelen met een dikte van 6 mm tot 10 mm (tapis) Deze soort wordt in een bepaald patroon gelegd en vervolgens geschuurd en afgewerkt. Bij traditioneel parket maken we een onderscheid tussen verschillende soorten: massief strokenparket, mozaïek parket, massief plankenparket (vloerdelen). Het voordeel van massieve vloerdelen is dat het praktisch onverslijtbaar is en langdurig meegaat indien de vloer vakkundig en netjes is gelegd en afgewerkt. Ook heeft deze parketsoort een groot isolerend vermogen. Er zijn verschillende manieren om de planken vloer te monteren: zwevend verlijmd gespijkerd etc. Parket kan ook op diverse manieren behandeld worden met een lak,een olie ,impregneer en zelfs was. Een belangrijk punt bij de keuze van een parketvloer zal de houtsoort en de kleur zijn. Er zijn ongeveer 40 soorten hout die gebruikt worden voor parketvloeren. Momenteel zijn de lichte houtsoorten erg in met name: Beuken, Essen, Grenen, Esdoorn en licht Eiken. De kleur van Eiken varieert van lichtgeel tot donkerbruin. Gaat uw keuze toch naar de wat donkere houtsoorten denk dan aan: Teak, Basra, Jatoba, Locus, Wenge, Merbau,Afromosia, Afzelia en Kambala. Teak is bijvoorbeeld goudbruin en de Jatoba is donker roodbruin van kleur. Combineren kan behalve met figuren en diverse soorten hout tegenwoordig ook met kleur. De parket wordt in de fabriek van een kleurlak voorzien en hoeven niet meer te worden afgelakt, deze parketsoort is kant en klaar en direct te leggen. Het aantal kleuren wordt steeds meer en lopen van rood naar blauw en van geel naar paars.

Parket is warm en sfeervol

Doordat hout snel de kamertemperatuur aanneemt is een parketvloer beslist niet koud maar voelt een parketvloer in de regel lekker warm aan. Ook de houtsoort die u uitkiest heeft hier betrekking op maar ook de kleur van de parket heeft invloed op de warmte uitstraling van de parketvloer.

Een echte parketvloer

Een parketvloer,ook wel tapisvloer, genoemd bestaat uit een houtlaag van minimaal 6 mm dikte tot maximaal 10 mm dikte. De stroken varieeren in breedtes van 7 tot maximaal 18 cm breed.( in uitzonderlijke gevallen ook breder) . Deze houten delen worden stuk voor stuk verlijmd op een tussenvloer van spaanplaat, multiplex of een mozaiek ondervloer. Deze ondervloer wordt dan weer verlijmd en vernageld op de bestaande ondervloer in de woning.

.

Dit kan zowel een houten ondervloer een zandcement, anhydriet vloer of een bestaande plavuizenvloer zijn . Deze manier van leggen gebeurt altijd door de parketlegger. De mogelijkheden qua houtsoorten, breedtes, patronen en dergelijke zijn enorm bij de parketvloeren. Doordat de vloer compleet verbonden is met de bestaande ondervloer in de kamer is er nauwelijks geluid hoorbaar in de ruimte . Tevens is de werking van het hout minimaal als de luchtvochtigheid in de woning op peil is. Uiteindelijk wordt de vloer dan geschuurd , gestopt en krijgt hij zijn afwerking met een olie of lak.

Parket ligt vast aan de ondervloer

Een parketvloer ligt dus altijd compleet vast en is niet verhuisbaar. Het grote voordeel zit in de enorme keuze die U kunt maken, het geluid, de minimale werking van het hout en de mogelijkheid om deze vloeren pas te zagen tegen wanden of overgangen naar plavuizen. Deze manier van leggen is wel kostbaarder dan de andere systemen door het grote aandeel arbeid dat besteed moet worden om de vloer aan te brengen en te behandelen.

Prijzen parketvloeren

De prijzen voor parket en houten vloeren lopen nogal uiteen en zijn vaak ook nog eens verschillend bij de diverse vloerenleveranciers. Wij adviseren dan ook om uw goed te laten informeren over de diverse mogelijkheden en kijk goed van wat er daadwerkelijk op uw offerte staat vermeld want dat voorkomt een vervelende discussie achteraf.