Tapijt

Bij tapijt kunnen we onderscheid maken tussen de diverse productietechnieken en het materiaal dat gebruikt wordt. De meest voorkomende materialen die gebruikt worden voor het vervaardigen van tapijt zijn natuurlijk wol en katoen. Om bij aankoop te kunnen zien welke bestanddelen en materialen er zijn verwerkt in het tapijt, moet U even het inlegvel met de technische gegevens (is per tapijtsoort aanwezig) of U kijkt even op de keurstempel die achterop het tapijt gedrukt is.

Tapijt

Deze keurstempel kan wel per fabrikant verschillen. Ook uw tapijtspecialist kan aan de hand van uw wensen precies beoordelen welke soort bij U en dij uw interieur past. Om alle informatie van de diverse verschillende merken tapijt hebben de tapijtproducenten en de leveranciers de handen ineen geslagen en op iedere tapijtsoort een PIT-systeem gegeven, hierdoor kunnen consumenten makkelijk door eenvoudig ontworpen symbolen de belangrijkste informatie van het soort tapijt verkrijgen.

De productietechnieken voor tapijt die de laatste jaren erg zijn verbeterd, maar ook de verschillende methoden van leggen maken het mogelijk om nagenoeg ieder ontwerp te maken in een tapijt en net zoals bij een siergrindvloer kun je met tapijt naadloze randen maken en diverse kleurwissels in de vorm van vloerontwerpen maken zodat je helemaal je eigen vloer kunt samenstellen.

.

Synthetisch tapijt is in de meeste gevallen goedkoper dan tapijt wat vervaardigd is van natuurlijke materialen, maar dat wil niet zeggen dat het synthetisch tapijt minder van kwaliteit is want dat is eigenlijk sterk afhankelijk van de uiteindelijke toepassing. Ieder interieur heeft zijn eigenschappen wat betreft vervuiling, belasting en loopverkeer. Al deze eigenschappen bij elkaar opgeteld bepalen de uiteindelijke keus van het soort tapijt. Als men de soort heeft bepaald gaat men kijken in welke kleuren de soorten verkrijgbaar zijn en kiest men de kleur die bij het interieur past.

Tapijt is in vele soorten leverbaar

De warme tinten die momenteel erg in zijn, zijn natuurlijk ook te verkrijgen in bijna iedere tapijtsoort. Neem bijvoorbeeld eens de warme vanillekleuren of voel eens de warmte uitstraling van de diverse naturel tinten en aardetinten. Tapijt voelt zacht aan de voeten en zoals eigenlijk ieder vloertype heeft ook tapijt zijn eigen karakter. Mensen die houden van warme voeten, veerkrachtig lopen en natuurlijk de geluiddempende eigenschappen kiezen voor tapijt. Tapijt is de meest behaaglijke vloerbedekking die er bestaat, het voelt lekker warm aan de voeten en het loopt zacht. Ook met tapijt zijn er tegenwoordig heel veel mogelijkheden. Tapijt is ook leverbaar als losse verhuisbare tapijttegels.

Tapijt is ook op de trap toepasbaar

Een traploper geeft de trap een heel ander tintje. Door toepassing van een traploper kun gezien de vele mogelijkheden in kleur en vorm een trap naar je eigen wensen laten maken. Uiteraard is het wel belangrijk dat de traploper deskundig wordt gemonteerd i.v.m. afwerking en levensduur. Een ander voordeel van een traploper is dat je deze als vlakke vloerbedekking kunt door laten lopen op b.v. de bovenverdieping op zolderkamer. Een traploper kun je ook toepassen in bijvoorbeeld een hal of portaal.

.

De roedes die worden gebruikt als montage afwerking zijn uiteraard ook afgestemd op de huidige generaties traplopers. Van nikkel tot brons en van messing naar aluminium. Dik of dun, rond of driehoekig, bijna alles is mogelijk. Een combinatie van een ronde messing roede op een donker gelakte trap geeft uw entree een bijzondere uitstraling waar u niet gauw verveeld van zult raken. Ook de diverse natureltinten zoals kokos en vanille en zandkleur geven uw trap een heel ander gezicht.

Toepasbaar op iedere ondervloer

Een tapijt kan op nagenoeg iedere ondervloer worden aangebracht wel is het verstandig om de een slechte ondervloer te egaliseren en om een ondertapijt toe te passen omdat dit de levensduur van het tapijt verlengd en zo ook het plezier dat U zult ondervinden van het tapijt. Tapijt wordt ook vaak gecombineerd met een siergrindvloer omdat ze allebei dezelfde warme en decoratieve uitstraling hebben en natuurlijk vanwege de hoogte.

Tapijt is er in vele soorten:

Wollen tapijt

Van nature is wol veerkrachtig, elastisch, vuilwerend, zelfdovend en isolerend. Wol is bij een goede luchtvochtigheid van nature antistatisch, maar kan ook antistatisch worden gemaakt.

Jute, sisal, kokos tapijt

Deze plantaardige garens worden gevormd uit bastvezelmateriaal. Ze hebben vochtabsorberende eigenschappen en zijn sterk. De vezels worden ook wel in combinatie met andere garens gebruikt. Jute wordt vooral gebruikt voor het vervaardigen van de rug van het tapijt.

Polyamide tapijt

Polyamide (nylon) is sterk en er is een aantal eigenschappen aan toegevoegd. Het is lichtecht, elastisch, kan antistatisch en vuilwerend worden gemaakt en brandt niet makkelijk.

Polyacryl (PAC)

Polyacryl is zeer elastisch en laat zich uitstekend verven in uiteenlopende kleuren. Het wordt veelal gebruikt als mengvezel. De lichtechtheid en het warmte-isolerend vermogen zijn zeer goed.

Polyester (PL)

Polyester is elastisch, sterk en wordt voornamelijk gebruikt als mengvezel ter versterking van ander materiaal. « terug

Polypropyleen (PP)

Omdat Polypropyleen slijtvast is, wordt het veel toegepast. Het materiaal is nauwelijks statisch en neemt niet of nauwelijks vocht op. Het maken van tapijt is mogelijk op diverse manieren:

Geknoopt tapijt

In een aantal niet-Europese landen wordt deze techniek nog toegepast bij de vervaardiging van vooral karpetten. Zij worden meestal Oosterse tapijten of Perzen genoemd. Het is een arbeidsintensieve manier om tapijt te maken. « terug

Geweven tapijt

Weven is al eeuwen een gewilde techniek, die in de loop der jaren aanzienlijk verbeterd is. Voor de vervaardiging van tapijt wordt weven nog steeds als techniek toegepast. De moderne weefmachines zijn weliswaar langzamer dan tuftmachines, maar leveren hoogwaardige en prachtige tapijten met speciale kleur- en dessineffecten. De bekendste weefmethoden zijn Wilton en Axminster. « terug

Getuft tapijt

Aan het eind van de jaren vijftig is een techniek ontstaan die men tuften noemt. Aan deze techniek ligt een fabricagetechniek ten grondslag die is afgeleid van de naaimachine, maar dan op vier of vijf meter breedte. Over de hele breedte van het tapijt zijn honderden naalden opgesteld. Elke naald steekt een doorlopende draad heen en terug door het grondweefsel. Bij het terugkeren van de naald wordt een lus gevormd die al dan niet wordt doorgesneden.

Ook op de trap toepasbaar

Tapijt is om een aantal redenen bij uitstek geschikt voor trappen. Tapijt dempt het geluid van het lopen op de trap. Onbeklede trappen zijn vaak glad en dus gevaarlijk. Het stroeve oppervlak van tapijt maakt de kans op uitglijden kleiner en het gebruik van de trap dus veiliger. Voorwaarde is wel dat u kiest voor tapijt dat speciaal bestemd is voor trappen en dat de traptreden worden afgerond voordat ze worden bekleed. Door kleuren en dessins te combineren, kunt u prachtige overgangen naar de overloop en hal creëren.

Prijzen tapijt

De prijzen voor diverse soorten tapijt lopen nogal uiteen en zijn vaak ook nog eens verschillend bij de diverse vloerenleveranciers. Kiest u voor figuren en ontwerpen in het tapijt dan zal de prijs uiteraard een stuk hoger uitkomen. Wij adviseren dan ook om uw goed te laten informeren over de diverse mogelijkheden en kijk goed van wat er daadwerkelijk op uw offerte staat vermeld want dat voorkomt een vervelende discussie achteraf.

Meer info over trapbekleding

Als je aan een nieuwe trap toe bent, denk dan ook eens aan renoveren van de bestaande trap. Dat is veel goedkoper dan het plaatsen van een nieuwe trap ook komt ook geen hak en breekwerk aan te pas. Het resultaat is hetzelfde: een nieuwe trap in het materiaal van je keuze die erg slijtvast is en weer jaren meegaat. Traprenovatie kan met vele soorten trapbekleding zoals bijvoorbeeld tapijt, linoleum maar ook PVC en kunststof panelen.