Traditionele vloerverwarming

Bij vloerverwarming op basis van water, het conventionele vloerverwarming systeem wordt de vloer voorzien van leidingen waar doorheen warm water gevoerd wordt. Voordeel van dit systeem is de aansluiting op de bestaande verwarmingsinstallatie. Een nadeel kan zijn de opbouwhoogte. Immers, door het leggen van de leidingen komt de vloer aanzienlijk hoger te liggen. Infrezen is mogelijk, echter niet in alle situaties. Vloerverwarming is de ideale manier van verwarmen.

Traditionele vloerverwarming

Met name bij stenen vloeren wordt vaak direct aan conventionele vloerverwarming gedacht en ook toegepast. Deze manier van verwarmen is echter ook mogelijk in linoleum, vinyl, siergrindvloeren sommige parketsoorten of vloerbedekking en onder losse vloerkleden.

Een vloerverwarming kan op diverse manieren worden gemaakt en worden verwerkt Er worden fexibele buizen (slangen) in de vloer verwerkt, dit kan door middel van binden en beugelen aan de ondervloer (beton) en hierna moet er een cementdekvloer met een krimpnet hierop aangebracht worden, de buizen kunnen ook op een krimpnet worden bevestigd en hier overheen de de dekvloer storten let er wel op dat dan er een extra krimpnet wordt aangebracht boven de slangen i.v.m. de sterkte en tegen gaan van werking en scheuren in de dekvloer.
.

Een ideaal systeem voor bestaande woningen is het infrezen van gleuven (stofvrij) in de bestaande dekvloer (afwerkvloer) en de slangen hierin bevestigen en de vloer met een egaline weer opvullen en afwerken. Bij bestaande woningen is dit laatste systeem vaak de goedkoopste oplossing. De buizen worden aangesloten op een een regelunit die ervoor zorgt dat het hete water van de CV-ketel wordt getransporteerd door de vloerverwarming buizen. Hierdoor wordt de vloer verwarmd. In de regelunit zit een circulatiepomp verwerkt die het water transporteert door de buizen (slangen). Een pompschakelaar (optimizer) is ideaal om te worden toegepast bij conventionele vloerverwarmingssystemen. De pompschakelaar zorgt voor een aanzienlijke besparing , de pomp van de verdeler wordt immers geactiveerd wanneer de ingestelde temperatuur, wanneer de sensor is gemonteerd op de toevoerleiding wordt bereikt. De sensor is voorzien van een speciale klem die ervoor zorg draagt voor een goede temperatuur geleiding. Door de pompschakelaar op de juiste temperatuur in stellen schakelt de verdeler aan de hand van deze instelling.

Opwarmsnelheid van traditionele vloerverwarming

De verdelerunit en de vloeropbouw zijn bepalend voor de opwarmsnelheid van de vloerverwarming. De verdeler unit is het zichtbare deel van de vloerverwarming die voor dat deel de opwarmsnelheid bepaald. De Balans-Compact verdeler is de laatste ontwikkeling op dit gebied. Het hydraulisch neutrale mengprincipe heeft zich reeds meer dan 20 jaar bewezen om snel, veilig en efficiƫnt te werken waarbij er een constante waterdoorstroming is van alle groepen. Uiteraard dient de cv- leidingen van en naar de verdelerunit minimaal dezelfde doorlaat te hebben als die van de aansluitventielen voor deze leidingen op de verdelerunit.
.

Het niet zichtbare deel van de vloerverwarming wordt bepaald door de vloeropbouw met daarin de verwarmingsleidingen. Het gewicht van de te verwarmen vloermassa is hierbij bepalend. Hoe minder cementmassa er dient te worden verwarmd, des te sneller is de opwarming. De onderlinge buisafstand van de verwarming leidingen bepalen niet alleen de oppervlakte temperatuur maar ook weer de opwarmsnelheid. Vloerverwarming is veel meer dan gewoon een simpele buis in het cement. Beide systemen hebben hun voordelen. Meestal hangt de keuze van een bepaald vloerverwarmingssysteem af van de situatie en wat de mogelijkheden van het systeem zijn.

Prijzen traditionele vloerverwarming

De prijs van een een vloerverwarming systeem hangt af van vele factoren en is ook afhankelijk van de mogelijkheden die uw woning heeft. Belangrijk is dat u zich goed laat informeren en goed kijkt naar de vele mogelijkheden die een vloerverwarming u kan bieden.