Home > Vloeren > Tegelvloeren > Ook partijen tegels worden vaak gestolen: enkele tips

Ook partijen tegels worden vaak gestolen: enkele tips

Ook partijen tegels worden vaak gestolen: enkele tips

Wie de woorden ‘tegels’ en ‘diefstal’ intikt op Google, wordt niet blij: ook tegels worden regelmatig gestolen. De boel laten bezorgen op pallets en die een nachtje buiten laten staan, is er niet meer bij. Wanneer er geen ruimte voor beschikbaar is, doet men er goed aan de bezorgdatum zo zorgvuldig mogelijk te plannen.

 

Alles wat los en vast zit

“Brutale diefstal maakt speeltuin Waalwijk onbruikbaar”, “Diefstal tuintegels in Dongen”, “Grote diefstal antieke tegels in Middelburg”, “Onbekenden stelen tegels van midgetgolfbaan Alphen”, die zoekactie op Google doet beseffen dat werkelijk alles wat los en vast zit, gejat kan worden, in alle uithoeken van de wereld. Ook als het een loodzware vracht betreft zoals tegels. Veel dieven hebben het gemunt op spullen die buitenshuis bewaard worden, in de tuin of in slecht afgesloten schuren. Helaas moeten we daar rekening mee houden.

 

 

 

Hoe zit dat ook alweer met opstal- en inboedelverzekering?

Het is sowieso nuttig om de verzekering op orde te hebben. Zeker als je voor een project (veel) bouwmateriaal op je terrein hebt liggen. Maar hoe zat het ook alweer, zijn tegels nou inboedel of opstal? Over het algemeen horen tegels die nog niet gelegd zijn, en dus los op je terrein of in een opslag liggen, bij de inboedelverzekering. Zodra ze gelegd zijn en dus vastzitten, vallen ze onder de opstalverzekering. Al is diefstal in dit laatste geval niet zo heel waarschijnlijk, natuurlijk. Check wel altijd de voorwaarden van je inboedelverzekering. Als je tijdelijk meer zaken van waarde in of om je huis hebt, kan het zijn dat je verzekering deze niet zonder meer dekt. Ook kunnen er voorwaarden zijn aan de opslag van tegels en ander bouwmateriaal. Wat in je tuin staat is bijvoorbeeld niet zonder meer verzekerd. Een telefoontje met de verzekeraar geeft hierover uitsluitsel.

 

Diefstal voorkomen?

Maar op verzekeringskwesties zit niemand te wachten, dus moet een partij prijzig natuursteen zo veilig mogelijk bewaard worden. Het is moeilijk voor te stellen, men zou denken dat een laptop of televisie wat handzamere koopwaar is om aan een heler aan te bieden. Maar anno 2021 parkeert er op een onbewaakt ogenblik doodleuk een busje in de straat en wordt het hele zaakje zonder pardon ingeladen – wat voor tegels het ook zijn. Het liefst dure uiteraard. Dus als ze echt niet in de garage of goed afgesloten schuur kunnen liggen, bij voorkeur in de achtertuin. Zo nodig met een lamp erop of licht dat er vanuit het huis op valt. Wanneer de tegels binnen gelegd moeten worden, is het beter om ze na bezorging direct naar of dichtbij de betreffende kamer te sjouwen. Zoals al in de eerste alinea vermeld: plan de bezorgdatum en het tijdstip zorgvuldig, liefst ‘s morgens vroeg op de dag dat de tegels gelegd worden. Al bestaat er zelfs dan geen 100 procent garantie op het voorkomen van diefstal.

 

 

Gerelateerd
Keramisch parket – het beste van twee werelden
Basalt, travertin en marmer
Kwartszandsteen
Kwartsiet natuursteen