Home > Vloeren > Tegelvloeren > Keramisch parket – het beste van twee werelden

Keramisch parket – het beste van twee werelden

Vind je de warme uitstraling van hout prachtig, maar kijk je op tegen het schuren, lakken of in de was zetten van een houten vloer? Overweeg dan eens keramisch parket. Deze oersterke tegels met houtlook bieden vele voordelen ten opzichte van traditioneel parket.

Keramisch parket

De keramische industrie kan tegenwoordig zeer natuurgetrouwe replica’s maken. De imitatie van hout is verbluffend. Keramisch parket wordt geleverd in vele houtmotieven zoals eiken, kersen of tropisch hardhout en heeft zelfs een voelbare houtstructuur.

Verbluffende houtimitatie

Ook het formaat is als een echte houten plank want de keramische tegels worden geproduceerd in lange stroken van zo’n 20 – 30 cm breed en een lengte tussen de 110 en 180 cm, of soms zelfs nog langer. Als je de keramische stroken dan ook nog in een wildverband legt zoals je een houten vloer of laminaat zou leggen, kun je nauwelijks nog verschil met echt hout ontdekken.

Praktisch in onderhoud en gebruik

De grote voordelen van keramisch parket zit ‘m in het onderhoud en gebruik. Je hoeft je vloer nooit meer te schuren, te lakken of in de was te zetten. De vloer werkt niet, kraakt niet en zal niet scheuren. De tegels zijn hygiënisch en makkelijk schoon te houden. De houtlook tegels hebben een keiharde toplaag dus krassen en deuken krijgen geen kans. Zelfs na jarenlang intensief gebruik ziet keramisch parket er nog als nieuw uit.

.
Keramisch parket

Lekker warm met vloerverwarming

Wanneer je keramisch parket combineert met vloerverwarming, spaar je energie. De houtlook vloertegels kunnen de warmte namelijk goed geleiden. Een ook nog lange tijd nadat je de thermostaat omlaag hebt gezet, blijft het aangenaam warm.

Ideaal voor de badkamer of buiten

Je kunt keramisch parket door het hele huis heen leggen. Het is een ideaal materiaal voor de badkamer of de keuken, omdat de tegels geen vocht door laten en omdat de houtstructuur de keramische parkettegels stroever maakt. Je zult dus niet snel uitglijden, ook niet als de vloer nat is. Keramisch parket kan ook buiten gelegd worden. Mits goed verwerkt is deze tegel vorstbestendig en verkleurt niet in de zon.

Keramisch parket leggen

Je kunt keramisch parket net als houtparket op allerlei verschillende manier leggen. Om je keramische vloer zoveel mogelijk op een houten vloer te laten lijken, kun je het beste het keramisch parket in een zo onregelmatig mogelijk wildverband leggen. Wat je na een rij aan de ene kant van de kamer overhoudt, gebruik je weer als begin voor de tweede rij. Een extra voordeel hiervan is dat je maar weinig snijverlies hebt, want je kunt de reststukken weer gewoon gebruiken. Maar ook bijvoorbeeld een keramische parketvloer met een visgraatmotief behoort tot de mogelijkheden. Omdat keramisch parket heel maatvast is, zijn de tegels te leggen met een hele smalle voeg. Als je de voegkleur aangepast aan de kleur van de houtlook, lijkt deze op de V-groef van een echte houten parketvloer en valt dan nauwelijks op.

Tegel levelling systeem

Het is verstandig om de keramische houtstroken te leggen met een tegel levelling systeem. De vloer komt dan gegarandeerd vlak en strak te liggen. Nibo Stone natuursteen & keramiek verkoopt zo’n handig systeem dat bestaat uit een plastic strip, een cupje en een tang. De dikte van de strip bepaalt de voegbreedte. Er zijn verschillende diktes verkrijgbaar. Voor keramisch parket neem je een dikte van 1 mm. De strip heeft aan de onderkant een T-vorm die op de vier hoeken onder en tussen de tegels in de tegellijm wordt gedrukt. Op de strip wordt een cupje geplaatst dat wordt gefixeerd met een speciale tang. Zo komt de tegel op dezelfde hoogte te liggen als de naastliggende tegel. Na het uitharden van de tegellijm kunnen de strips en cups eenvoudig worden verwijderd met een rubber hamer of met wat handig voetenwerk. Het breekpunt onderaan de strip zorgt ervoor dat er geen resten in de voeg achterblijven.

Keramisch parket prijs

De prijzen van keramisch parket kunnen nogal uiteenlopen. Dit heeft te maken met de kwaliteit van de print en de houtnerf, het gebruikte materiaal, de lengte en dikte van de stroken en de slijtvastheid. De prijzen van keramisch parket in de collectie van Nibo Stone liggen tussen de € 39,50 en € 89,00 per m2. In hun inspiratiecenters in Vianen en Venlo liggen verschillende voorbeelden van keramisch parket op grote oppervlaktes gelegd en gevoegd, zodat je een goed beeld krijgt van hoe het keramisch hout er bij je thuis uit komt te zien.

 

Gerelateerd
Ook partijen tegels worden vaak gestolen: enkele tips
Natuursteen of keramiek?
Basalt, travertin en marmer
Kwartszandsteen