Linoleum

Linoleum is een zachte, warme en vlakke vloerafwerking die tegen een stootje kan. Ondervloeren worden voor het leggen van linoleum eerst vakkundig van een egalisatielaag voorzien. Linoleumvloeren zijn slijtvast zeer makkelijk in onderhoud en verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en dessins. Door de ruime keuze in kleur en dessin zoals bijvoorbeeld wolkachtige effecten, kleurmengsels of juist strakke egale kleuren leent de linoleum vloer zich uitermate goed voor creatieve uitspattingen:

Linoleum

zoals het werken met figuren, verschillende kleurvakken of kleurbanen. Linoleum is ook verkrijgbaar als een soort laminaat vloer maar dan van linoleum voorzien van een handig kliksysteem. Linoleum wordt geproduceerd volgens de meest milieuvriendelijke processen. Aan het begin van het productieproces mengen we lijnolie en natuurlijke harsen in oxidatieketels.

Door een verhoogde temperatuur en het gelijktijdig inblazen van lucht oxideren olie en harsen binnen 24 uur tot een bindmiddel: het linoleum cement. Dit wordt gemengd met de andere grondstoffen: houtmeel, kalksteen en pigmenten. Zo ontstaan korrels (het linoleumgranulaat) die we op een jute onderlaag walsen. Vervolgens wordt het linoleum in grote droogkamers gehangen waar de waarden van buigzaamheid en veerkracht krijgt die volgens de gestelde internationale normen zijn vastgelegd.
.

De linoleumvloer is op vrijwel iedere ondervloer aan te brengen mits deze wel voldoende vlak en sterk is. Wel moeten de ondervloeren meestal van te voren worden geëgaliseerd of worden uitgevlakt met daarvoor bestemde MDF-uitvlakplaten. Indien er een MDF-Foam laag wordt aangebracht onder de MDF-uitvlaklaag ontstaat er een nog betere contactgeluid isolatiewaarde.

Linoleum is in vele kleuren leverbaar

Linoleum is in vele kleuren te verkrijgen. Tegenwoordig worden linoleumvloeren steeds vaker decoratief of met een bepaald ontwerp geïnstalleerd. De linoleumvloer krijgt steeds meer een sprekend karakter. De productie technieken zijn de laatste jaren steeds meer verbeterd. De productierestanten worden zelfs hergebruikt. Lassystemen, hoeken, plinten, en de verschillende decoratieve afbeeldingen en borderranden die met behulp van de computer worden gesneden en laten in de linoleumvloer worden verwerkt. Alle voordelen van linoleumvloeren op een rijtje: Mooi, Duurzaam, Bestand tegen zware gewichten en het gebruik van bureaustoelen, Moeilijk ontvlambaar, Bestand tegen het uitdrukken van sigaretten, Kostenbesparend, Hygiënisch, Decoratief, Eenvoudig schoon te maken en te onderhouden, Antistatisch en linoleumvloeren zijn tijdloos.

Linoleum is eenvoudig in onderhoud

Een tip voor het schoonmaken van een linoleumvloer is; maak droog schoon wat droog schoongemaakt kan worden. Stofwissen is een makkelijk methode om de linoleumvloer schoon te maken van stof en losliggend vuil. Bij nat reinigen veranderen stof en losliggende vuildeeltjes, door contact met water, in vast vuil. Linoleum heeft onder andere bacteriostatische eigenschappen. Micro-organismen zoals bijvoorbeeld de Staphilococcus Aureus houden op, zich te vermenigvuldigen op een linoleumvloer. Desinfectie van ziekenhuisvloeren is niet meer nodig. Voorwaarde is wel dat de vloer alleen droog wordt gereinigd.

Prijzen linoleum

De prijzen voor linoleum en linoleum laminaat lopen nogal uiteen en zijn vaak ook nog eens verschillend bij de diverse vloerenleveranciers. Gemiddeld ligt de prijs op ongeveer €. 35.00 per m2 tot €. 50.00 per m2 uiteraard is dit sterk afhankelijk van het egaliseren van de ondervloer en soort die u uitkiest. Kiest u voor figuren en ontwerpen in de linoleumvloer dan zal de prijs uiteraard een stuk hoger uitkomen. Wij adviseren dan ook om uw goed te laten informeren over de diverse mogelijkheden en kijk goed van wat er daadwerkelijk op uw offerte staat vermeld want dat voorkomt een vervelende discussie achteraf.