Vloerverwarming

Op het gebied van vloerverwarming zijn er globaal gezien twee verschillende systemen: verwarming door middel van water en verwarming door middel van elektriciteit. Beide systemen hebben hun voordelen. Bij vloerverwarming op basis van water (het conventionele vloerverwarming systeem) wordt de vloer voorzien van leidingen waar doorheen warm water gevoerd wordt. Voordeel van dit systeem is de aansluiting op de bestaande verwarmingsinstallatie.

Vloerverwarming

Een nadeel kan zijn de opbouwhoogte. Immers, door het leggen van de leidingen komt de vloer aanzienlijk hoger te liggen. Infrezen is mogelijk, echter niet in alle situaties. Er wordt misschien vreemd tegenaan gekeken maar ook een vloer waar overheen tapijt ligt, kan koud aanvoelen. Of er kan koude tocht over de vloer komen waardoor u altijd kou aan voeten of benen heeft. Of misschien heeft u wel een vertrek (kinderkamer, kantoor, keuken, woonkamer, serre enz.) dat u eigenlijk niet op een behaaglijke temperatuur krijgt met de aanwezige verwarmingsbron.

Tapijt verwarming is dan een eenvoudige oplossing om snel wat extra warmte te verkrijgen tegen een redelijke prijs. Vergelijk ook hier weer het vermogen per m². Tapijtverwarming is zowel mogelijk onder vast tapijt (ook bestaand vast tapijt) als onder losse vloerkleden.

.

Prijzen vloerverwarming

De prijs van een kabelsysteem wordt bepaald aan de hand het materiaal waarvan de kabel is gemaakt: PVC of Tefzel en van de onderlinge draadafstand. Tefzel is veel duurzamer dan PVC maar ook duurder in aanschaf. Een systeem waarvan de onderlinge draadafstand 8 cm. is kan goedkoper zijn dan een systeem waarvan de draden om de 4 cm. liggen. Echter, de opwarmsnelheid van dit laatste systeem en de warmtespreiding zal leren dat het duurdere systeem uiteindelijk betere resultaten oplevert, zowel in prestatie als energieverbruik. Het is immers een investering die op lange termijn bekeken moet worden. Opgelet: Het vermogen per m2 geeft niet het verbruik aan maar de snelheid waarmee de vloer warm gemaakt wordt. Hoe hoger het vermogen per m2 hoe sneller de vloer warm zal zijn. Als bijverwarming is dit van belang omdat het vloerverwarmingssysteem dan bijv. alleen ‘s morgens en ‘s avonds enkele uren hoeft aan te staan. En u zult begrijpen, hoe sneller een vloer warm is, hoe minder energie er verbruikt wordt.

.

Als het te lang duurt voordat de vloer de ingestelde temperatuur heeft bereikt, gaat er tijdens de opwarmperiode te veel warmte verloren en duurt het des te langer voor de vloer de ingestelde waarde heeft bereikt. Als de ingestelde temperatuur is bereikt, zal slechts een klein deel (ca.1/4) van het totale vermogen gebruikt worden. (denk hierbij aan een CV-installatie: deze brandt ook niet de hele dag.

Laat u goed voorlichten over vloerverwarming

De prijs van een een conventioneel vloerverwarming systeem hangt van twee factoren; wilt U de vloerverwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming. Bij hoofdverwarming wordt benodigde warmte (temperatuur) gerealiseerd door de vloerverwarming. Bij bijverwarming wordt er een gedeelte van de benodigde warmte gerealiseerd door de vloerverwarming. Doordat er voor een hoofdverwarming meer vloerverwarming buizen nodig zijn en daardoor ook meer groepen in de verwarmingsunit, is de aanschaf van dit verwarming systeem duidelijk duurder dan een vloerverwarming als bijverwarming.