Vloerverlichting

LED vloerverlichting is een nieuwe toepassing van licht met een decoratieve en sfeervolle functie die tegelijkertijd uitkomst biedt als oriëntatie- of veiligheidsverlichting in vloeren. Als de lampjes ingebouwd zijn in een vloer hebben ze een decoratief en stijlvol uiterlijk. Met deze verlichting wordt de eerste stap gezet om een ruimte te verlichten via LED.

Vloerverlichting

Door wezenlijke voordelen als een laag energieverbruik en een zeer lange levensduur zijn toekomstige ontwikkelingen erop gericht vele (nieuwe) verlichtings toepassingen te vervangen door LED.

LED vloerverlichting speelt hierop in door interessante innovaties telkens te vertalen naar aantrekkelijke steeds nieuwe vloerverlichting producten. Light Emitting Diode. Het licht wordt niet gegenereerd door een gloeidraad (die kapot kan gaan) maar door elektroluminescentie. Dit betekent dat er fotonen (licht) vrij komen doordat elektronen van energie niveau veranderen tijdens hun tocht door het halfgeleidermateriaal (diode). Door het ontbreken van infrarood wordt meer energie omgezet in daadwerkelijk licht. Bij een gewone gloeilamp wordt meer dan 90% omgezet in warmte (infrarode straling).

Waterdichte vloerverlichting

Verlichting die in de vloer toegepast wordt, dient volgens de norm waterdicht te zijn. De IP waarde bij verlichting drukt o.a. de mate van waterdichtheid uit. LED heeft een hoge
waterdichtheidsgraad maar dient niet onder water of op plaatsen waar water langere tijd kan staan, geïnstalleerd te worden.
.

Naast douche of bad dus wel maar in het bad of bijvoorbeeld een aquarium niet. Bij de ontwikkeling van LED vloerverlichting is het installatiegemak telkens een belangrijk aandachtspunt geweest. Daardoor is het systeem niet alleen toegankelijk voor de professional maar kan de handige doe-het-zelver er ook prima mee uit de voeten. Een duidelijke handleiding met vele afbeeldingen die u stapsgewijs door de installatie leidt, draagt daarnaast bij aan het installatie gemak. Wanneer u gebruik maakt van de Eyeleds inbouwvoeding is het aansluiten hiervan op het lichtnet het enige dat officieel door een erkende elektricien uitgevoerd dient te worden.

Nieuwe techniek vloerverlichting

LED blijft innoveren en zal in de toekomst LED verlichting brengen in nieuwe vormen, groottes en kleuren. Binnen afzienbare tijd zal er ook steeds meer op ‘power-LED’ technologie gebaseerde producten in vloeren worden verwerkt. Door de zeer hoge lichtopbrengst van ‘power-LED’ worden de eerste stappen met LED verlichting gezet richting ‘functioneel’ licht of het verlichting van een gehele ruimte, waarbij u tegelijkertijd profiteert van de energie zuinigheid en lange levensduur van de LED verlichting.

LED vloerverlichting uniek in vloeren

Uniek in de wereld van verlichting is de vloerverlichting op basis van LED techniek. De vloerverlichting is door de geringe inbouwdiepte van 6.5 mm zeer eenvoudig te installeren in bijvoorbeeld tapijt, laminaat, siergrindvloeren, hout en niet te vergeten de designvloeren. De vloerverlichting biedt voor de professional de unieke mogelijkheid om het systeem volledig normconform te installeren. De LED techniek is veilig en zuinig in gebruik en is verkrijgbaar in witte, blauwe of amber lichtkleuren en kan worden afgewerkt in geborsteld metaal of messing. Het lampje heeft een gering vermogen van 0,3 Watt.
.

Als het 24 uur per dag zou branden, komt het verbruik ongeveer neer op slechts 0,50€ per jaar! Het rendement van LED is met 20 lumen per watt zeer hoog. Als vergelijking: een gloeilamp van 15W heeft een rendement van 6 lumen per watt. Het lampje heeft een licht output van 6 lumen, hetgeen hem geschikt maakt voor gebruik als zowel decoratie-, als oriëntatieverlichting. Het lampje gaat gemiddeld maar liefst 100.000 uur mee! Bij LED verlichting gaat de lichtbron niet van het ene moment op het andere kapot: de lichtintensiteit neemt tijdens de inschakeling langzaam af. Diverse tests hebben aangetoond dat er na ten minste 3 jaar nog geen zichtbaar verschil is met een ongebruikt lampje.

Prijzen vloerverlichting

Omdat de prijzen van vloerverlichting afhankelijk is van het type vloerverlichting dat gekozen dient te worden is het nagenoeg niet mogelijk om een prijsindicatie te kunnen plaatsen. Gemiddeld genomen kunt u uitgaan van 80 tot 110 euro per vloerlampje.