Natuursteen

Natuursteen is eigenlijk een verzamelnaam voor diverse steensoorten die uit de natuur komen en worden verwerkt tot vloerafwerking. Er zijn diverse soorten zoals b.v. graniet, lavasteen, leisteen, marmer, kwartsiet enz. Iedere natuursteensoort heeft zo zijn eigen eigenschappen wat betreft uitstraling en structuur. Natuursteen kan eigenlijk overal worden toegepast, maar bij b.v. openhaarden moet er wel rekening worden gehouden met de hitte bestendigheid van de gebruikte soort natuursteen.

Natuursteen

Natuursteen is uitstekend te combineren met vloerverwarming, omdat het als eigenschap heeft warmte opnemen en langzaam af te geven. Naast een aantal verschillende legpatronen zoals; halfsteens verband, strekverband visgraat enz. zijn er met natuursteen ook een aantal oppervlakte bewerkingen mogelijk die de natuursteen een eigen vormgeving en uitstraling geven. Natuursteen heeft een stijlvolle uitstraling. De dikte van een natuursteen vloer verschilt tussen de 0.7 en tot ca. 3 cm (gespleten) en gezaagd van 1.5 tot ca. 2.2 cm.

De naam zegt eigenlijk al genoeg; ieder gedeelte
van een natuursteenvloer is anders, omdat natuursteen van zichzelf wat betreft dikte, kleur en structuur altijd anders is. Natuursteen is een puur natuurlijk product, dat zich gedurende vele miljoenen jaren heeft gevormd. Het wordt in tal van landen uit bergen en kloven gewonnen. Altijd met een andere structuur en kleurstelling. Dat geeft een natuursteen vloer een exclusief karakter.

.

Natuursteen is er in vele soorten:

Leisteen

Leisteen is te herkennen aan de unieke structuur in de vorm van lagen. Een leistenen vloer is slijtvast, daarnaast is het zo dat een leistenen vloer een stroef oppervlak heeft, zelfs wanneer het nat is. Met een leistenen vloer, behoort uitglijden dan ook tot het verleden.

Marmer

Marmer heeft een warme en klassieke uitstraling waardoor het bijna in elk interieur past. Als u kiest voor een marmer vloer is bijna alles mogelijk. Door de vele soorten marmer die er zijn kunt u kiezen uit vele kleuren en adering waarmee het gekozen effect wordt verkregen.

Graniet

Graniet bestaat voor een belangrijk deel uit kwarts (80% tot 90%) en uit veldspaat en glimmer en zijn onder te verdelen in twee soorten: met aders of een egale kleur zonder kristallen en graniet met een spikkelstructuur. Het materiaal wordt zolang gepolijst totdat het prachtig glanst. Graniet dat niet kalkhoudend is en derhalve ook zuurbestendig kan zowel in de woning als buiten de woning als worden gebruikt.

.

Hardsteen

Hardsteen is verkrijgbaar in diverse soorten en komt voornamelijk uit Belgi├ź; Belgisch hardsteen of uit China; Chinees hardsteen. Harsteen vloeren worden vaak in grijs en antraciet tinten gekozen. Een hardsteen heeft vaak een vlakke betonachtige structuur en is net zoals de naam al doet vermoeden sterk, slijtvast en hard.

Kwartsiet

Kwartsiet, een zandsteensoort, behoort tot de groep splijtgesteenten. De hardheid wordt bepaald door de kwartsmineralen. Kenmerkend voor kwartsiet zijn het stroeve oppervlak en de grote slijtvastheid. Omdat het minder gevoelig is voor beschadigingen, is het een uitstekende vloerbedekking voor ruimten, die intensief worden gebruikt. De natuurlijke splijtlaag geeft deze steensoort zijn karakteristieke uiterlijk.

Prijzen natuursteen

Omdat de vele soorten natuursteen de basis vormen voor een natuursteenvloer is het moeilijk om een prijsindicatie voor natuursteen te geven. Kies daarom bij een natuursteen vloer voor vakmanschap, kwaliteit en kennis!

Outdoor natuursteen

Voor toepassingen buiten moet er goed bij de leverancier worden geïnformeerd over de mogelijkheden, want niet iedere natuursteensoort is geschikt voor buiten toepassingen. Ook moet men goed opletten m.b.t. de antislip van het natuursteen wat men eventueel buiten wil toepassen.