Gietvloeren

Een kunststof gietvloer is van oorsprong een vloerafwerking die gebruikt wordt voor industriële toepassingen. Een gietvloer wordt ambachtelijk met de hand over de ondervloer uitgegoten. Gietvloeren zijn naadloos, vloeistofdicht en kunnen in een keer worden aangebracht. Een gietvloer is redelijk eenvoudig in het onderhoud maar gebruik wel de juiste onderhoudsproducten. Een gietvloer is minimalistisch en is ruimte vergrotend. Gietvloeren kunnen in de basis uit meerdere producten bestaan.

Betondesign gietvloeren

Zo is er de epoxy gietvloer en de polyurethaan gietvloer ook wel PU gietvloeren genoemd maar er zijn ook cementgebonden gietvloeren. Cementgebonden gietvloeren worden ook wel betongietvloeren genoemd en daarover kun u hier meer lezen: (link naar artikel) Gietvloeren voelen ondanks de geringe laagdikte niet koud aan en werken goed samen met traditionele vloerverwarming. Infrees vloerverwarming systemen zijn iets minder in verband met de geringe laagdikte van de gietvloeren en de hoogte van de vloerverwarming slangen in de ondervloer.

Dit kan wel opgelost worden met een speciale dikkere egalisatielaag. Gietvloeren hebben een egaliserend karakter als de juiste hoeveelheid en dikte van de gietvloer wordt aangebracht. De gietvloer wordt waterdun aangebracht in een dikte van 3 tot 5 mm waarna de vloer strak uitvloeit.Ondanks dat de vloer een egaliserend karakter heeft is het toch van enorm belang dat de ondervloer voldoende vlak en droog is en bij voorkeur vooraf is geëgaliseerd. Een gietvloer is leverbaar in nagenoeg alle RAL kleuren. Door instrooien van de vloer met gekleurd kwartszand kan de gietvloer worden voorzien van een antisliplaag. Ook kunnen er door het instrooien van decoratieve vlokken verrassende kleurschakeringen en kleurmixen worden gemaakt. Tegenwoordig worden er ook steeds vaker strakke kleuren gekozen van wit naar zwart of van zacht blauw naar okergeel.

.

Ook kan veel met vormgeving worden gedaan met gietvloeren zoals het aanbrengen van motieven en kleurvakken maar ook complete kunstwerken en zelfs vooraf geprinte folies die op de vloer worden geplakt en later worden voorzien van een transparante gietvloer. Wel geldt hiervoor dat na verloop van tijd de gietvloer wat gaat verkleuren en dat er door het gebruik krassen ontstaan waardoor de gietlaag een meer mattere en minder transparante uitstraling gaat krijgen.

Betondesign gietvloeren

Door het mengen van twee verschillende kleuren gietvloeren is het mogelijk om een betoneffect met een gietvloer te maken ook wel betonlook genoemd. Toch heeft een originele betongietvloer zoals bijvoorbeeld de concretefloor een echter betondesign dan een kunststof gietvloer met een zogenaamde duotone. Een kunststof gietvloer met een betoneffect heeft namelijk een beetje een plastic uiterlijk terwijl een echte betongietvloer een stoer, levendig en vloeiend betonuiterlijk heeft. Dat kan eigenlijk ook niet anders want een echte betondesign gietvloer is gemaakt van een combinatie van kunststoffen, echte beton en cementproducten wat resulteert een samenspel van vloeiende en wilde betoneffecten.

Epoxy gietvloeren

Een epoxy gietvloer is in de basis harder dan bijvoorbeeld een PU gietvloer. De slagvastheid, drukvastheid en vloeistofdichtheid van een epoxyvloer is enorm te noemen en daardoor kan dit type gietvloer in zowel woning als kantoor worden toegepast. Epoxy gietvloeren worden vaak gebruikt waar de kleurtoon een belangrijke esthetische factor is omdat epoxy zich eenvoudiger laat vermengen met kleurpigmenten dan een PU gietvloer waardoor kleurtonen iets krachtiger overkomen. Een epoxy gietvloer kan ook glanzend worden aangebracht, let hierbij wel op want zoals bekend zijn gietvloeren krasgevoelig en dat is bij een glanzende gietvloer nog een stuk erger. Een epoxy verkleurd wel iets sneller dan een polyurethaan gietvloer maar is wel een stuk eenvoudiger in het onderhoud en laat minder snel schoenstrepen achter.

Polyurethaan gietvloeren (PU)

Een polyurethaan gietvloer is een taai elastische vloer en is daardoor licht scheuroverbruggend doch echter blijkt in de praktijk dat ook een pu gietvloer bij het echt doorscheuren van een ondervloer uiteindelijk ook gaat scheuren of een lichte streep achterlaat (net als bij een opgerekte elastiek). PU gietvloeren worden vaak gebruikt voor vloeren waar een speciaal design wordt toegepast. PU gietvloeren worden eigenlijk ook meestal voorzien van een zijdeglans of een matte aflaklaag. Ook een polyurethaan gietvloer wordt toegepast in woningen en kantoren en is net als een epoxy gietvloer ook krasgevoelig en kan ook verkleuren (vergelen) alleen is dit in verhouding wel een stuk mindern dan bij een gewoon epoxy gietvloer systeem.

Op zoek naar een krasvaste vloer?

Stel u heeft een gezin met kinderen of u heeft huisdieren rondlopen en u bent op zoek naar een strakke vloer maar u heeft een hekel aan krassen of dat de vloer gaat leven zoals dat ook weleens mooi wordt genoemd, kijk dan eens naar de woonbeton dit is een strakke vloer wel met een iets ruwer oppervlak dan een gietvloer maar ook makkelijk te reinigen en beslist krasvast.

.

Let op bij wie je een gietvloer koopt!

Helaas zijn er nog steeds bedrijven die beweren dat gietvloeren niet kunnen krassen of niet kunnen verkleuren, dit soort bedrijven zijn vaak niet erkende bedrijven en zijn ook niet aangesloten bij de geschillencommissie wonen. Deze manier van werken die helaas nog steeds veel voorkomt in de vloerenbranche heeft de gietvloeren markt dan ook geen goed gedaan, niet voor niets staan er dan ook vele negatieve reacties op forums over gietvloeren. Ieder type gietvloer kan na verloop van jaren iets verkleuren (mate van verkleuring is wel sterk afhankelijk van de gebruikte producten) Ook is er na verloop van tijd op nagenoeg ieder gietvloer krasvorming zichtbaar dus net als met bijvoorbeeld een gelakt parket moet men moet altijd voorzichtig zijn met bijvoorbeeld zand en steentjes onder de schoenen en erg voorzichtig zijn met het schuiven van meubels enz. Ook huisdieren zoals honden en katten kunnen met hun nagels behoorlijk wat krassen veroorzaken in gietvloeren. Een polyurethaan gietvloer is het minst gevoelig voor krasvorming en vekleurd ook nagenoeg niet. Bij polyurethaan gietvloeren moet men ook oppassen met schoenen want schoenzolen kunnen moeilijk te reinigen schoenstrepen op de PU gietvloer achterlaten. Wij adviseren dan ook zeer goed te informeren naar de eigenschappen van de gietvloer en kijk goed of een bedrijf CBW Erkend is en aangesloten is bij de Geschillen Commissie Wonen (SGW) want dat is geruststellend idee.

Prijzen gietvloeren

Bij een te leggen vlak en droog vloeroppervlakte van ongeveer 50 m2 kost een unikleur gietvloer ongeveer €. 120.00 tot €. 140.00 per m2 inclusief materialen en het aanbrengen. Tip: kijk of een gietvloeren bedrijf is aangesloten bij het CBW en de Geschillen Commissie Wonen dat voorkomt een hoop ellende.