Houten vloeren

Een plankenvloer is een massieve houtenvloer van meestal 20 tot 22 mm dikte. De breedtes van deze vloeren zijn van 7 cm tot wel 24 cm breed. De afgelopen jaren is de keuze in de plankenvloeren enorm toegenomen maar door de werking van dit massieve product moet u een aantal zaken goed in de gaten houden. De plankenvloeren kunnen zowel losliggend als zwevend en als vast worden gelegd. Bij de eerste legmethode ontstaan de meeste problemen. Losliggende plankenvloeren blijven meer werken.

Houten vloeren

De kans op schoteling en naadvorming neemt toe bij een grote breedte en een grote overspanning van de ruimte waarin de vloer wordt gelegd. De relatieve luchtvochtigheid in uw woning speelt een zeer grote rol of uw vloer mooi blijft liggen of dat er problemen ontstaan. Een ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 50 en 70 %. Komt de RV hieronder zal er krimp ontstaan, dus naadvorming, komt de RV erboven dan kan de vloer gaan bollen.

Er is tegenwoordig een enorm aanbod van houten planken vloeren en vloerdelen en daarbij zijn er ook nog eens diverse soorten eiken vloeren. het wordt dus steeds belangrijker om juiste informatie over houten vloeren te verzamelen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit; frans eiken vloeren, europees eiken vloeren, massief eikenvloeren, verouderde vloeren en vloerdelen, eiken cafe vloeren, gerookte vloeren en planken, geoliede maar ook gelakte eiken vloeren.

.

Verlijmde of zwevende vloerdelen?

Laat u zich goed voorlichten hierover, dat kan een hoop ongemakken en problemen voor U voorkomen. Een andere manier is om de plankenvloer vol te verlijmen en blind te vernagelen op een tussenvloer van spaanplaat, multiplex of mozaiek, die dan ook weer verlijmd wordt op de bestaande ondervloer. Dit is bijna dezelfde legmethode als bij de parketvloer. In tegenstelling tot de houtenvloer waar de delen van boven af vernageld worden, gebeurt dit bij de plankenvloeren onder een hoek van 45 graden aan de zijkant van de plank. De slijtlaag van een 20 of 22 mm plankenvloer is ongeveer 8 a 9 mm. Het is dus niet zo dat een plankenvloer zijn totale massieve dikte als slijtlaag heeft. Laat u zich goed voorlichten bij een gerenomeerd bedrijf voordat u besluit om een plankenvloer aan te schaffen en vraag naar de voor en nadelen van het losliggend en vastleggen van de plankenvloer. Losliggende planken worden vaak fabrieksmatig al voorzien van een olie of laklaag.

.

Dit maakt het zelf leggen een stuk eenvoudiger. Als U toch besluit om de plankenvloer vast te laten leggen, laat deze dan in het werk schuren en behandelen. Verouderde houten vloeren worden volgens een speciaal proced├ę vervaardigd uit speciaal hiervoor speciaal geselecteerd hout meestal wordt voor deze verouderde houten vloeren frans eiken gebruikt, maar sinds enkele jaren worden ook oost europees eiken houten vloerdelen voor deze verouderde houten vloeren gebruikt. Alle verouderde houten vloeren hebben een originele robuuste uitstraling, een eeuwenoude uitstraling wel te verstaan, die nog eens versterkt wordt door de te gebruiken houten vloeren olie. De speciaal hiervoor gebruikte olie accentueert de verwering van het hout en de structuur en geeft een houtenvloer net de verouderde uitstraling. De verouderde houten vloeren zijn eenvoudig in gebruik. Een krasje meer of minder maakt op deze houten vloeren weinig uit omdat ze niet voor niets een verouderde uitstraling hebben. Verouderde houten vloeren zijn uitermate geschikt voor woningen, winkels, restaurants enzovoorts. De kleurmogelijkheden zijn bijna onbeperkt en zelfs roken behoort tot de afwerkmogelijkheden voor deze verouderde vloerdelen.

Houten vloeren in vele soorten

Houtenvloeren en vloerdelen zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten en hieronder hebben we er een aantal voor u op een rijtje gezet:

Amerikaans eiken houten vloerdelen

Een Amerikaans eiken vloer heeft ook harde eigenschappen, maar is bleek van kleur, dus een lichtere tint met een langgerekte nerftekening, wordt vaak gebruikt voor de wat modernere eiken vloeren.

Frans eiken houtenvloer vloerdelen

Een Frans eiken vloer heeft een bourgondische uitstraling en is de bekendste eik vloer soort en wordt toegepast voor de meeste eiken vloeren. De kleur is zacht en de tekening in het algemeen rustig. De hardheid is dusdanig, dat er geen enkele gebruiksbelemmering voor deze eiken vloeren aanwezig is.

Europees eiken houtenvloer vloerdelen

Een Europees eiken vloer valt op door een donkere tekening in nerf en noest, deze eiken soort groeit in koudere gebieden en groeit langzamer en is derhalve dan ook harder, ook vergeling zal langer uitblijven, europees eiken leent zich uitstekend voor veroudering.

Houten vloerdelen uit Oost Europa

Houten vloeren en vloerdelen uit Oost Europa groeit in de koudere gebieden en daardoor is het groeiproces dan ook een stuk langzamer. Het hout dat is verwerkt in een dergelijke houtenvloer dan ook harder, door de bijna zwarte delen in het hout, krijgt dit type houten vloer dan ook een donkerder en robuust uiterlijk.

Grenen vloerdelen

Een grenen vloer is vrij zacht Frans grenen vloerdelen zijn redelijk zacht terwijl Europees grenen vloerdelen een hardere soort is. Frans grenen heeft meer tekening van nerf en noest, Europees grenen is daarentegen iets harder en rustiger. Bijna alle grenen soorten hebben een gele optiek, daarom kan grenen heel goed bewerkt worden met een kleurbeits of kleurolie.

Outdoor houtenvloer

Voor toepassingen buiten moet er goed bij de leverancier worden geïnformeerd over de mogelijkheden, want niet iedere houtsoort is geschikt voor buiten toepassingen. Ook moet men goed opletten m.b.t. de antislipheid van de houten vloer die men eventueel buiten wil toepassen.

Prijzen houten vloeren

De prijzen voor houtenvloeren en vloerdelen lopen nogal uiteen en zijn vaak ook nog eens verschillend bij de diverse vloerenleveranciers. Wij adviseren dan ook om uw goed te laten informeren over de diverse mogelijkheden en kijk goed van wat er daadwerkelijk op uw offerte staat vermeld want dat voorkomt een vervelende discussie achteraf.