Kurkvloeren

Kurk is echt nog een natuurlijk produkt. De kurk die wordt gebruikt voor het vervaardigen van kurkvloeren komt voornamelijk uit Spanje en uit Portugal (Algarve). Portugese kurk is doorgaans de beste kwaliteit en zeker de soort die in de Algarve geoogst wordt. Dit komt door de constante weersomstandigheden en de vruchtbare grond in combinatie met warme temperaturen.Het wordt gewonnen uit de bast van de kurkeik.

Kurkvloeren

Als de boom 25 jaar oud is, is de schors van de kurkboom sterk en dik genoeg om er met een bijl een eerste laag af te wrikken. De schors groeit onmiddellijk weer aan, maar het duurt 7 tot 9 jaar voordat er weer opnieuw een laag geoogst kan worden. Na het oogsten blijft de schors ongeveer een jaar liggen waarna die wordt gekookt, gedroogd en geselecteerd op kwaliteit.

 

Vervolgens wordt de kurk gemalen tot korrels, onder hoge druk tot blokken geperst en verhit. Tijdens dat bakproces gaan de korrels uitzetten, terwijl de vrijgekomen harsen de kurkkorrels weer aan elkaar verbinden. Daardoor behoudt de kurk alle sterke, isolerende en veerkrachtige eigenschappen van de natuurlijke kurkschors. Ten slotte worden de blokken versneden tot vellen. Van deze vellen worden vloer en wandtegels gemaakt.

.

Een kurkvloer is nagenoeg op ieder ondergrond aan te brengen en meestal wordt de ondervloer van te voren vakbekwaam geëgaliseerd zodat de kurkvloer er netjes strak in komt te liggen. De kurktegels worden met een contactlijm op de vloer verlijmd en een kurkvloer moet 3 maal worden afgelakt met een lak die bij de desbetreffende kurksoort hoort. Ook worden kurkvloeren velaal vanaf fabriek al voorgelakt en zijn er vele verschillende motieven en tegelvormen mogelijk, je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk met een kurkvloer. Dat kurk alleen geschikt zou zijn voor een slaapkamer, nee hoor. Een kurkvloer is geschikt voor elke ruimte in huis. Naaldhakken, water, koffie, limonade een kurkvloer kan ertegen. De gang? De Badkamer? De keuken? De woonkamer Een kantoor? Kurkvloeren kunnen overal worden toegepast.

Kurk is eenvoudig in onderhoud

Kurk is als vloerafwerking zeer eenvoudig in het onderhoud. Doordat de basis van het product kurk is wat niet egaal van kleur is en een gestructureerd oppervlak heeft zie er betrekkelijk weinig op. Onderhoud kan met een zogenaamde swiffer, een dweil en uiteraard een stofzuiger. Nat reinigen kan met een doekje of een dweil met wat lauw water bij incidentele vlekken en bij het periodieke natte onderhoud moet er wel met een speciale kurkreiniger en kurkpolish gewerkt worden. Het gebruik van de juiste onderhoudsproducten zal de levensduur aanzienlijk verlengen en het onderhoud tot een minimum beperken. Kurk kan goed tegen water alleen moet je er wel voor opletten dat er niet langdurig water op de vloer blijft staan want dan is er kans op enige vochtschade.

Renovatie van kurkvloeren

U heeft al jaren een kurkvloer liggen en u zou graag eens een andere kleur willen of u heeft een nieuwe woning gekocht waar bijvoorbeeld al een kurkvloer in ligt, maar u wilt simpelweg een andere kleur dan is dat door middel van een renovatie kurkcoating mogelijk. De bestaande kurkvloer wordt hierdoor van een nieuwe kleur voorzien. In principe kunt u iedere beschikbare kleur kiezen. Na het aanbrengen van de nieuwe kleurlaag moet er wel minimaal 2 blanke laklagen aangebracht worden ter bescherming en voorkomt u slijtage van de nieuwe kleurlaag.

Kurkvloeren zijn warm

Koude voeten? Onmogelijk. Een millimeter kwaliteitskurk bezit dezelfde isolatiewaarde als 4 cm beton. Kurkvloeren voelen altijd aangenaam warm aan. Dankzij de celstructuur nemen kurkkorrels omgevingswarmte op en houden ze die geruime tijd vast. Kurk isoleert ook nog eens akoestisch. Lawaai weergalmt niet, loopgeluiden worden sterk afgezwakt. Kurkvloeren zijn ook bijzonder hygiënisch. Even met de stofzuiger erover, of met een goed uitgewrongen dweil en de kurkvloer is weer helemaal schoon. Een kurkvloer wordt afgewerkt met een beschermde laklaag die ervoor zorgt dat stof en vuil niet in de kurk kan dringen en er bovenop blijft liggen. Jaren geleden was kurk alleen in de bruine natuurtinten leverbaar welke voorzien was van een bijna eindeloze laklaag, tegenwoordig zijn kurkvloeren leverbaar in vele kleuren en tinten van wit naar zwart en van rood naar blauw.Kurk is doorgaans een makkelijke vloer met weinig onderhoud maar heeft naast de vele voordelen ook een paar nadelen. Omdat kurk van nature een flexibel product is kan het zijn dat na enkel jaren er een afdruk van een kast blijft staan in de kurkvloer, dit zal na verloop van tijd wel wat minder worden door de verende werking maar de kans blijft aanwezig dat dit blijft zitten. Ook kan kurk na verloop van tijd enigszins verkleuren. Dit wordt veroorzaakt door het natuurlijke UV licht en een verkleuring zal na verloop van tijd ook wel weer wat wegtrekken maar een kurkvloer blijft een natuurproduct.

Prijzen kurkvloeren

Bij een te leggen vloeroppervlakte van ongeveer 50 m2 kost een kwalitatief goede kurkvloer en ook daadwerkelijk gelegd ongeveer €. 60.00 per m2 inclusief laklaag, materialen en het aanbrengen.