Terrazzo

In deze moderne tijd is weer veel vraag naar ouderwetse degelijke en mooie terrazzo vloeren. Omdat terrazzo zich ook uitstekend laat verwerken tot een aanrechtblad is er een mooie combinatie met de vloer te realiseren.

Terrazzo

Let ook eens op deze mogelijkheden; badkamervloer en keukenvloer met de marmerblokjes in diverse kleuren en dan de unieke mozaïeken en ornamenten in uw entree, voorportaal of kamer. Terrazzovloeren zijn duurzaam en een oude vloer is makkelijk weer op te knappen.

 

Tevens kan er zoals bij tegelvloeren vloerverwarming worden toegepast in terrazzo vloeren en dit is voor dit soort vloeren wel aan te raden. Omdat de traditionele terrazzovloeren naadloos en waterdicht zijn, worden ze vaak in badkamers gelegd waarbij elk gewenste vorm kan worden gemaakt. De sanitairplint maakt de vloer onderhoudsvriendelijk en hygiënisch. Door langdurig walsen van de vloerspecie komen platte kanten van de korrels boven en wordt het bindmiddel (het cement) zoveel mogelijk verwijderd. Als de vloer eenmaal droog is wordt het oppervlak meermaals geslepen, waarna hij direct in gebruik kan worden genomen. De kunststof variant is wel in een badkamer toepasbaar maar niet in als douchevloer en hier is een sanitairplint niet mogelijk. De kunststof granitofloor met een open structuur wordt veelal in woonkamers, slaapkamers en andere vertrekken in woonhuizen toegepast.

Traditioneel terrazzo is samengesteld uit natuurproducten. De vulstoffen zijn geselecteerde granulaatkorrels; marmer, graniet en zandsteen. De granulaatkorrels worden hoofdzakelijk uit Italië, Spanje en Duitsland geïmporteerd. Als bindmiddel wordt meestal portlandcement gebruikt wat voor 95-100% bestaat uit portlandcementklinker, een grondstof bereid uit kalksteen (mergel) en klei.

Terrazzo is zeer onderhoudsvriendelijk

Een traditionele terrazzo vloer maar ook de moderne granito grindvloer is zeer eenvoudig in onderhoud en vlekken zoals rode wijn en koffie zijn snel en makkelijk te verwijderen m.b.v. een borsteltje en wat lauw water De traditionele terrazzo vloer of de moderne granito grindvloer wekelijks stofzuigen en minimaal 2 keer per jaar goed schrobben is voldoende uiteraard is dit wel afhankelijk van de bevuiling want bij een gezin met 4 kinderen en een hond is meer onderhoud nodig dan bij een huishouden van 2 personen. Een goede terrazzovloer en granito grindvloer is ook bestand tegen de meeste chemische middelen.

Steeds minder terrazzo en granito vakmensen

Ongeveer vijftig jaar geleden was terrazzo of granito erg populair. Beide termen worden gebruikt voor hetzelfde materiaal dat bestaat uit gebroken natuursteen, marmer of zandsteen korrels. Traditioneel terrazzo zie je helaas steeds minder en het aantal vakmensen lijkt ook gestaag af te nemen. De korrels van verschillende hardheden worden gebroken met cement, water en eventueel glas, zand, marmermeel en kleurstoffen. Na het storten is het oppervlak ruw, daarom wordt het glad geslepen en gepoetst, zodat het even mooi glanzend wordt als marmer of graniet.

Restauratie van terrazzo

Herstellen van traditionele terrazzo vloeren is in de meeste gevallen de moeite waard. Het is wel een specialistenwerk en het moet zeer vakkundig gebeuren. Minimaal 3 dagen nadat de gebreken zijn hersteld wordt met speciaal slijpgereedschap meerdere malen de vloer geslepen. Hierdoor wordt het oppervlak weer glad en is onderhoud weer eenvoudig.

Granito marmer en grindvloeren

De basis van een granito grindvloer is echt natuursteen zoals marmer en graniet die uitvoering wordt geselecteerd en getest op kwaliteit. Na dit proces worden de granito en marmerkorrels getrommeld en geselecteerd op gradatie. De natuurlijke uitstraling van het product is bijzonder mooi en de granietvloer wordt helemaal naadloos gelegd. De granito grindvloer is zeer eenvoudig in onderhoud en heeft een zeer warme, sfeervolle en natuurlijke uitstraling en is toepasbaar in alle vertrekken van woonhuizen en de granitofloor is ook bijzonder geschikt voor winkels en showrooms. Naast de open finish kunt u ook kiezen voor de fijne dichte transparante structuur. Granito grindvloeren ook wel granitofloor genoemd is te verkrijgen in een aantal echte natuurlijke granito en marmer soorten, gradaties en kleuren waardoor er diverse kleurencombinaties mogelijk zijn. De korrelgradatie kunt u ook zelf bepalen, deze varieert van circa 3mm tot circa 20mm doorsnede van de korrels. De dikte van deze unieke granito grindvloer zal afhangen van de korrelmaat die u heeft uitgekozen. De granito grindvloer is op nagenoeg iedere ondervloer te plaatsen. De ondervloer dient vlak, droog en vormvast te zijn. Uiteraard kunnen er diverse voorbehandelingen plaatsvinden, een en het ander is uiteraard wel afhankelijk van de ondervloer.

Prijzen terrazzo en marmer grindvloeren

Bij een te leggen vloeroppervlakte van ongeveer 50 m2 kost een kwalitatief goede terrazzovloer en ook gelegd ongeveer €. 250.00 tot €. 350.00 per m2 (dichte terrazzo structuur) inclusief materiaal en het aanbrengen. Een kwalitatief goed granito grindvloer kost bij een te leggen vloeroppervlakte van ongeveer 50 m2 ongeveer €. 75.00 per m2.