Home > Vloeren > Siergrindvloeren > Radiatoren vs. vloerverwarming: wat is zuiniger?

Radiatoren vs. vloerverwarming: wat is zuiniger?

Eén van de belangrijkste zaken in een woning is waarmee de woning warm wordt gemaakt. Hoewel de Nederlandse winters niet zó koud meer zijn, blijft een aangename temperatuur in huis iets wat in de koudere maanden niet vanzelf komt. Naast de radiator is er ook vloerverwarming, een optie die het energieverbruik een beetje omlaag kan brengen.

 

Vloerverwarming is energiezuiniger

Vloerverwarming is iets energiezuiniger dan inzetten van radiatoren. Waar een radiator het water van de ketel moet verwarmen tot 90°C, hoeft dit bij vloerverwarming maar tot 50°C. Daarnaast koelen radiatoren het water verder af dan bij vloerverwarming. Het weer opnieuw verwarmen van het water kost daardoor minder energie bij vloerverwarming. Wel duurt het met vloerverwarming langer om op te warmen, waardoor je vloerverwarming langer aan staat. Het duurt ook langer voordat de vloerverwarming ‘uit’ gaat.

 

Hoe werkt vloerverwarming?

Zijn die lagere temperaturen van vloerverwarming wel voldoende om het huis op te warmen? Ja, omdat vloerverwarming de ruimte gelijkmatig verwarmt; de hele vloer wordt verwarmd in plaats van dat er, zoals bij radiatoren, slechts plaatselijk warmtebronnen zijn. Hierdoor heb je minder problemen met luchtcirculatie die voor veel stof in de lucht zorgt. Groot voordeel van vloerverwarming, is dat je het sneller warm hebt. Dit omdat je voeten contact maken met de vloer, hierdoor word je door sneller verwarmd dan door radiatoren. En als jij het lekker warm hebt ervaar je de temperatuur in de woning als prettig. Heb je geen vloerverwarming, maar wil je dat zo warm mogelijke voeten? Misschien heb je wat aan deze tip.

 

Let op je vloertype

Niet iedere vloer is even geschikt voor vloerverwarming. Vloertegels zijn het meest geschikt voor het doorgeven van de warmte. Hout isoleert daarentegen, wat het niet ongeschikt maakt er wel voor zorgt dat het langer duurt voordat er warmte door de vloer naar boven komt. Hoe dikker het hout, hoe langer het duurt. Parket en laminaat zijn redelijk geschikt, en tapijt juist niet.

 

Aanleg vloerverwarming versus radiotoren

Vloerverwarming is aanzienlijk duurder om aan te leggen. Vooral in een bestaand huis is het lastig om aan te leggen: er moeten kunststof leidingen aangebracht worden in de vloer, waarvoor sleuven gefreesd moeten worden. Daarvoor moet je hele vloer eruit. Dan zijn radiatoren aanzienlijk eenvoudiger om aan te leggen. Deze steken alleen wel altijd uit, waardoor je ruimte verliest. En mooi zijn ze ook niet altijd. Radiatoren zijn wel uitermate geschikt om kleding of handdoeken op te drogen te hangen. Dat wordt bij vloerverwarming een stukje lastiger. Allebei hebben dus voor- en nadelen.

 

Goedkoopste energie kiezen

Hoe kun je dan toch besparen op het verwarmen van je huis? Eigenlijk is de meest eenvoudige oplossing het bewust kiezen van je  én het verminderen van het energieverbruik door er bewuster mee om te gaan. Het loont om jaarlijks van leverancier te wisselen, omdat je dan telkens een welkomstkorting kunt krijgen. Je kunt online energieleveranciers vergelijken en de goedkoopste uitkiezen. Let er hierbij op als je vloerverwarming hebt of deze op elektriciteit of gas verwarmd wordt. Dan weet je op welk tarief je in het bijzonder moet letten; hoe meer gas wordt vervangen door stroom, hoe belangrijker het is dat het stroomtarief laag is.

 

Gerelateerd
Speedheat verwarmt al 25 jaar vloeren in Nederland
Nieuwe website Speedheat vloerverwarming
Speedheat introduceert: De warmte van morgen
RugBuddy vloerverwarming