Home > Trappen > Open of een gesloten trap?

Open of een gesloten trap?

Open of een gesloten trap?

Een trap is een belangrijk onderdeel van je woning. Meestal staat een trap in de hal waar mensen de woning betreden en is het dus een blikvanger. Maar er zijn verschillende soorten trappen en niet iedere trap is even fraai om te zien. Overweeg je een traprenovatie, dan heb je de keuze uit een open of een gesloten trap.

Open trap

Het belangrijkste verschil met een gesloten trap, is dat een open trap geen stootborden heeft. Dit zijn de verticale planken achter iedere trede. Het is dus mogelijk om door de open trap heen te kijken. Vooral in kleinere ruimte kan een open trap te prefereren zijn, omdat je hiermee de ruimte optisch wat groter maakt. De boven- en onderverdieping worden dan niet meer van elkaar gescheiden. Net zoals een gesloten trap kan een open trap in allerlei vormen voorkomen. Hoewel een open trap vaak als moderner wordt gezien, kunnen er ook nadelen aan kleven. Het maakt namelijk niet uit bij welke energieleveranciers je energie afneemt, de energierekening zal altijd hoger zijn. Warmte trekt namelijk altijd naar boven. Het spreekt voor zich dat je met een open trap meer warmteverlies hebt en je wat meer moet stoken. De bovenverdieping en de benedenverdieping zijn immers volledig met elkaar in verbinding. Een tussendeur aan de bovenzijde van de trap installeren kan ook, maar dit kan wel afbreuk doen aan het aanblik van de trap. Verder moet je er rekening mee houden dat een open trap minder veilig is voor kinderen en dat stof en vuil van de trap gemakkelijk naar beneden valt.

Gesloten trap

Een gesloten trap is voorzien van stootborden. Aan de onderzijde is de trap dan meestal afgewerkt met plaatwerk, waardoor de trap een afscheiding vormt tussen de benedenverdieping en de bovenverdieping. Met een gesloten trap hoef je minder hard naar energieleveranciers te zoeken voor goedkope energie, je zult hier namelijk veel minder last van warmteverlies hebben. De onderzijde van de trap biedt allerlei mogelijkheden. Zo kun je onder de trap een ruimte maken dat voor alles kan dienen, zoals een toilet, een bergruimte, schoenenkast of een speelhuisje voor de kinderen. Een gesloten trap is dus eigenlijk een vorm van isolatie tussen de beneden- en bovenverdieping. Oók in akoestische zin. Op de bovenverdieping zul je niet zoveel last hebben van lawaai op de benedenverdieping. Ook een gesloten trap kan enkele nadelen hebben. In moderne woningen wordt een gesloten trap als klassiek gezien en dus niet echt

 

passend bij het open karakter van een modern interieur. Verder kan het onderhoud wat meer werk zijn. Een open trap heeft wat meer hoekjes om schoon te houden.

Traprenovatie

Door traprenovatie kun je je trap opknappen, zodat deze weer als nieuw oogt. Heb je een open trap? Dan is het mogelijk om deze tijdens de traprenovatie dicht te laten maken. Van een gesloten trap een open trap maken is mogelijk, maar komt in de praktijk niet zoveel voor. Dit is ook meer werk, want na het weghalen van de stootborden zijn je traptreden wel beschadigd en moeten deze hersteld worden. Uiteindelijk blijft de keuze voor een open of gesloten trap een kwestie van smaak, waarvan je de voor- en nadelen tegen elkaar moet afwegen binnen de specifieke context van je eigen woning.

 

Gerelateerd
Eindeloze mogelijkheden met PVC vloeren