Home > Vloeren > Meest voorkomende schade aan vloeren

Meest voorkomende schade aan vloeren

Een flinke kras op je parket, een lelijke vlek op je granieten vloer of opbollend laminaat. Het zijn zomaar een paar voorbeelden van mogelijke schade aan je vloer. Voorkomen van schade is natuurlijk het beste, maar gelukkig dekt je verzekering vaak de kosten.

 

Meest voorkomende schade: brand- en waterschade

Welke schade het meest voorkomt bij vloeren, hangt af van de soort vloer. Houten vloeren en vloeren van laminaat raken het vaakst beschadigd door water en brand. Bij schade door water moet je niet alleen denken aan een gesprongen leiding, een daklekkage of een lekkende vaatwasser. Ook optrekkend vocht uit een vochtige kelder of kruipruimte kan voor vervelende beschadigingen aan je mooie houten vloer zorgen. Laminaat kan gaan bollen en verschuiven door vocht. Kleine scheurtjes zijn al genoeg om waterschade te veroorzaken. Brand kan brand- en schroeiplekken veroorzaken, maar natuurlijk ook een hele vloer ernstig beschadigen. Daarnaast zie je dat bij een brand een houten vloer flink te lijden heeft door bluswater en rook.

Andere veelvoorkomende schade

Naast brand en water kunnen (houten) vloeren ook beschadigen als je meubels gaat verplaatsen, bijvoorbeeld tijdens een verbouwing of verhuizing. Dat kun je voorkomen door aan de onderkant van je meubels vilt rondjes te plakken. Ook huisdieren, met name honden, kunnen lelijke en opvallende krassen op een houten vloer maken. Tot slot is een verkeerde luchtvochtigheid over een langere periode ook een bekende boosdoener.

Stenen vloeren

Houten vloeren zijn vrij kwetsbaar, maar ook een (keramische) tegelvloer kan lelijk worden. Krassen door het verplaatsen van meubels, het gebruik van schrobmachines of zand onder de schoenen zie je veel bij dit type vloer. Ook kunnen metalen meubels roestvlekken veroorzaken als er vocht onder zit, bijvoorbeeld na het dweilen van de vloer. Dat geldt ook voor een terrazzo of granito vloer. Dit materiaal is heel sterk, maar kan zeker beschadigen. Het gaat dan meestal om scheurvorming. Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld een instabiele ondergrond.

Schade: wat nu?

Bij krassen, brandplekjes of andere kleine beschadigingen van je houten vloer, is schuren en lakken de oplossing. Een vakman kan ook een andere soort vloer die licht beschadigd is, vaak wel weer herstellen. Maar na een brand, inbraak of ernstige lekkage kan een vloer zo beschadigd zijn, dat deze helemaal vervangen moet worden. Schade aan je vloer is al vervelend genoeg, maar kan ook aardig in de papieren gaan lopen. Gelukkig kun je je ertegen verzekeren. Als de vloer vastzit aan je woning, valt deze onder de opstalverzekering. Schade aan een vloer die los van de ondergrond ligt, wordt in principe vergoed door de inboedelverzekering. Toch is in de praktijk niet altijd duidelijk welke verzekering schade aan een vloer dekt. Denk maar aan een losliggende vloer die gedeeltelijk verlijmd is met de ondergrond. Wil je zeker zijn dat je bij een beschadigde vloer geld krijgt van je verzekering? Check dan kritisch en regelmatig de dekkingsvoorwaarden en uitzonderingen van je huidige verzekeringen en vergelijk deze eens met die van andere verzekeraars. De premies en dekking van een opstal- en inboedelverzekering vergelijken doe je heel eenvoudig online bij een vergelijker zoals Pricewise.

Gerelateerd
Massief houten vloer met vloerverwarming?
5 interieurtips voor bij een gietvloer
Nieuwe website Speedheat vloerverwarming
Houten vloer in badkamer