Home > Vloeren > Houten vloeren > Houten vloer in badkamer

Houten vloer in badkamer

Houten vloer in badkamer: optie of niet?

De meeste badkamers zijn betegeld. Tegels zijn sterk en uitstekend bestand tegen het vocht in vochtige ruimtes als de badkamer. Stel je prefereert een houten vloer? Een houten vloer geeft de badkamer een warme en huiselijke sfeer en een natuurlijke uitstraling. Toch durven veel mensen dit niet aan. De wetenschap dat vocht en hout niet samengaan, zal veel mensen afschrikken. Hoe zit dat met een houten vloer? Is een houten vloer in de badkamer mogelijk?

Eigenschappen houten vloer in de badkamer

Vloerplanken van hout zijn van oorsprong een natuurproduct. Hier horen enkele eigenschappen bij. De belangrijkste eigenschap is dat hout als het ware leeft. Het zal dus voortdurend door temperatuurverschillen krimpen en uitzetten. Helemaal in een vochtige ruimte zal het hout flink werken. Je moet dus rekening houden met kieren tussen de vloer en de wand. Verder moet je letten op het soort hout. Er zijn namelijk houtsoorten die absoluut niet tegen vocht kunnen. En de houtsoorten die wel vochtbestendig zijn kun je beter ook behandelen, om de levensduur te garanderen. Zomaar een houten vloer nemen in de badkamer is dus een slecht idee.

Houten vloer beschermen

Je moet dus zorgen voor kieren tussen de muur en de vloer, om het werken van de vloer mogelijk te maken. Tegelijkertijd moet je ervoor zorgen dat de kieren goed dichtgemaakt worden. Zo kan het hout toch werken, maar loop je niet het risico dat vocht in de kieren terecht kan komen. Laat een houten badkamervloer secuur aanleggen, zodat er tussen de vloerplanken geen openingen ontstaan. Vervolgens behandel je de vloer met een goede waterdichte lak of een impregneermiddel. Zo zal vocht geen kans maken om de vloer te beschadigen en kun je toch van een fraaie houten vloer genieten.

Kan vloerverwarming onder een houten vloer?

Een vloerverwarming in de badkamer is een erg praktische oplossing om van lelijke radiatoren af te zijn en om ruimte in kleine badkamers te besparen. Daarnaast is vloerverwarming energiezuinig, want de warmte wordt geleidelijk over de gehele badkamer verspreid. Ga ook energie vergelijken. Met energie vergelijken vind je zeker een energieleverancier die groene energie levert, zodat je zo zuinig en milieuvriendelijk mogelijk je badkamer kunt verwarmen. Houd er alleen rekening mee dat niet alle soorten houtvloeren geschikt zijn voor vloerverwarming. Daarbij geldt ook, dat hoe dunner de houten vloer is, des te meer je kunt profiteren van vloerverwarming. Ook moet je de vloer niet zwevend aanleggen, want dan ontstaat er een luchtlaag en profiteer je niet optimaal van de warmte.

 

Alternatieven voor houten vloer in de badkamer

Durf je een houten vloer niet aan in de badkamer? Er zijn alternatieven, waarbij je badkamervloer niet van hout is, maar wel een houtlook heeft. Denk daarbij aan keramisch parket. Dit zijn keramische tegels met een zeer natuurgetrouwe houttekening. Je kunt ook kiezen voor laminaat. Hoewel er ook hout in laminaat is verwerkt, zul je met waterbestendig laminaat zeker geen risico’s lopen.

 

Gerelateerd
Massief houten vloer met vloerverwarming?
Houten vloer of laminaat?
5 interieurtips voor bij een gietvloer
Nieuwe website Speedheat vloerverwarming