Home > Vloeren > Houten vloeren > Voorkeuren houten vloeren

Voorkeuren houten vloeren

Eikenhout is veruit de meest populaire houtsoort voor het leggen van een nieuwe houten vloer. Dit blijkt uit onderzoek van vloerenspecialist Uipkes Houten Vloeren. Zij analyseerden onder andere ruim 1300 opleveringen, offerteaanvragen en online bezoekersdata.

Eikenhout meest gewilde houtsoort voor nieuwe vloer

‘Warmte op maat’, voorheen de pay-off van Speedheat Nederland B.V., dekt de lading niet meer. Speedheat neemt in het duurzaam verwarmen van woningen al 20 jaar heel duidelijk een voortrekkersrol in.

Bij nieuwe nieuwe houten vloeren gaat de interesse in 37,8% uit naar eikenhout. Op de tweede plaats volgt het tropische robijnhout (15,1%). De derde plek wordt bezet door het eveneens tropische jatoba hout (6,4%).  “De keuze voor eikenhout is een logische”, aldus Martin Uipkes, eigenaar van Uipkes Houten Vloeren: Eiken hout is betaalbare een duurzame houtsoort. Komt veelal uit de Europese goed beheerde bossen en gaat door zijn hardheid lang mee. Tevens is het de de meest geschikte houtsoort voor in combinatie met vloerverwarming.

Andere bekende traditionele houtsoorten hebben een kleiner aandeel: 5,4% van de consumenten heeft interesse voor een noten vloer, 4,68% voor essen en 4,65% voor een vloer gemaakt van larikshout. Het ook bekend kersenhout blijft achter met 1,7%.

Bruine vloeren meest populair

Naast de houtkeuze is binnen het onderzoek ook gekeken naar de kleurkeuze van Nederlanders. Bruine vloeren zijn het populairst in Nederland. Liefst 39,0% van alle houten vloeren wordt in deze kleur besteld. De kleur wit volgt met 32,6%. De op twee na populairste kleur is grijs. 16,4% van de consumenten kiest voor een grijze vloer. Voor de kleur zwart wordt het minst vaak gekozen (12,1%).

Opvallend is dat er provinciaal grote verschillen bestaan in de voorkeuren bij een nieuwe vloer. Zo wordt in Groningen het minst vaak gekozen voor zwarte vloeren (8,3%), In Overijssel is zwart ook de minst populaire kleur, maar wordt deze wel twee keer zo vaak gelegd (16,6%). Friezen hebben van alle Nederlanders de grootste voorkeur voor een lichte kleur vloer (lichtbruin of wit) en Zeeuwen kiezen het vaakst van alle Nederlanders voor een bruine kleur vloer).

Meer weten over voorkeuren van vloeren per provincie? Bekijk alle onderzoeksresultaten.

Plankenvloer meest gekozen legpatroon

Het meest gekozen legpatroon is de plankenvloer (62,9%). Bij dit legpatroon wordt de nadruk vooral gelegd op de houttekening van de vloer. Het bekende visgraatmotief volgt met 30,6%. Ook wordt regelmatig gekozen voor de Hongaarse punt (6,5%).

Meer informatie:

Uipkes Houten Vloeren

Website: www.uipkesvloeren.nl

Gerelateerd
Massief houten vloer met vloerverwarming?
Houten vloer of laminaat?
5 interieurtips voor bij een gietvloer
Nieuwe website Speedheat vloerverwarming