Home > Vloeren > Houten vloer of laminaat?

Houten vloer of laminaat?

Houten vloer of laminaat?

De vloer waar jij voor kiest is zeer bepalend voor de uitstraling van je woning. Een houten vloer is vaak prijzig, waardoor de vraag rijst: hoeveel kan ik lenen? Dit type vloer heeft verschillende voordelen. Qua gebruiksvriendelijkheid en prijstechnisch gezien kan een laminaatvloer een goed alternatief zijn. Twijfel jij tussen een houten vloer of laminaat? Dit is het verschil.

 

Verschil tussen hout en laminaat

Het prijsverschil is een belangrijke reden waardoor veel mensen twijfelen tussen een parketvloer of een laminaatvloer. Een echt houten vloer vraagt doorgaans om een grote investering. Dit komt doordat het materiaal prijzig is en er vakmanschap nodig is om de vloer te leggen. Doordat laminaat niet van hout gemaakt is maar van kunststof, is dit doorgaans goedkoper. Laminaat bestaat uit vier lagen en de prijs wordt bepaald door de kwaliteit van deze materialen. Hierdoor kan de prijs voor laminaat ook redelijk hoog liggen, maar dan heb je wel een vloer met een lange levensduur en die zeer krasbestendig is. De onderkant heet de balanslaag, gevolgd door de kernlaag, een decoratieve laag en de bovenlaag. De decoratieve bepaalt hoe het laminaat eruit ziet. Vrijwel ieder denkbaar dessin is mogelijk, wat een voordeel is van laminaat ten opzichte van een vloer van echt hout.

 

Voordelen van een houten vloer

Het grootste voordeel van een houten parketvloer is dat dit type vloer een leven lang mee kan gaan, mits de vloer goed verzorgd wordt. Er zal op den duur wel slijtage optreden, maar je blaast de vloer gemakkelijk nieuw leven in door deze te schuren of door een parketrenovatie. Beschadigingen worden makkelijk weggewerkt door de vloer op te schuren en te behandelen met lak of olie. Een nadeel van de houten vloer is dat deze kan werken, doordat je met een natuurlijk product te maken hebt. Hierdoor kunnen er kieren ontstaan. Ook is het leggen van parket een stuk moeilijker dan het leggen van laminaat, waardoor het verstandig is om deze klus over te laten aan een professional. Deze kan vervolgens ook nog een extra afwerking aanbrengen.

 

Voordelen van een laminaatvloer

Een laminaatvloer is over het algemeen lager geprijsd. Dit type vloer gaat minder lang mee dan een echt houten vloer, omdat beschadigingen niet bijgewerkt kunnen worden en de vloer niet te schuren valt. Wel is deze vloer een stuk gebruiksvriendelijker. Zo is laminaat eenvoudig zelf te leggen, kan het beter tegen vocht dan een houten vloer, werkt dit materiaal niet of nauwelijks en is het ook makkelijk om geluid van de vloer te dempen door hier een goede ondervloer onder te leggen. Daarnaast heb je de keuze uit heel veel kleuren en motieven, waardoor je altijd wel een laminaatvloer vindt die uitstekend aansluit bij jouw wensen.

Gerelateerd
Houten vloer in badkamer
Voorkeuren houten vloeren
Een mooie vloer verdient een hoogwaardige ondervloer
Eindeloze mogelijkheden met laminaat