Home > Vloeren > Gasloos wonen: wat betekent dit voor mijn vloer?

Gasloos wonen: wat betekent dit voor mijn vloer?

Gasloos wonen: wat betekent dit voor mijn vloer?

Gasloos wonen, je hoort er de laatste tijd steeds meer over. De overheid wil in 2050 een energieneutraal Nederland hebben. Dit houdt in dat voor deze tijd al de huishoudens gasloos moeten worden. Welke aanpassingen zijn hier voor nodig? En wat betekent dit voor je vloer?

Subsidies voor ingrepen

Het gasloos maken van een woning is op dit moment nog vrij duur. Wel is het mogelijk om voor verschillende ingrepen subsidie aan te vragen. Het aanvragen van subsidies kan meestal op meerdere niveaus. Landelijke subsidies kunnen soms aangevuld worden met provinciale en gemeentelijke subsidies. De subsidies moeten wel worden aangevraagd voordat je met de ingrepen begint. Op werk dat je zelf uitvoert is het niet mogelijk om subsidie aan te vragen. Ben je nu van jezelf vrij handig, dan is het altijd het overwegen waard om toch zelf wat eenvoudige werkzaamheden te doen.

Aanpassingen aan huis

Wil je met je woning helemaal van het gas af, dan dienen er verschillende aanpassingen gedaan te worden.

Gasaansluiting
Allereerst moet er een alternatief komen voor het ontbreken van de gasaansluiting. Dit kan op verschillende manieren. Een warmtepomp, een aansluiting op het warmtenet, een pelletkachel of een biomassaketel. Niet iedere gemeente geeft voor al deze ingrepen subsidies. De pelletkachel en biomassaketel zorgen namelijk wel weer voor de uitstoot van fijnstof. Die uitstoot wil de overheid in de grote steden graag terugdringen. Denk dus goed na over welk alternatief je aanschaft. Ga je van het gas af dan dien je ook een alternatief te verzinnen voor het traditionele gasstel. De meest voor de hand liggende oplossing is dan de keuze voor een inductiekookplaat.

Opvangen hogere stroomgebruik
Afstappen van het gebruik van gas zal er toe leiden dat je meer elektriciteit gaat gebruiken. Om deze kosten terug te dringen kun je ervoor kiezen om zonnepanelen aan te schaffen. Aanschaffen van zonnepanelen zal een flinke investering zijn. Voor de aanschaf is geen subsidie meer maar een btw-regeling. Sowieso is het goed om een energieleverancier te zoeken die een laag elektriciteitstarief hanteert. Er zijn genoeg energievergelijkers welke dit snel en makkelijk voor je in kaart brengen.

Isolatie

Belangrijk is ook om goed te isoleren. Zonder goede isolatie zal er alsnog veel warmteverlies optreden. Dit zal het voordeel van de investering tenietdoen. Isolatie kan je aanbrengen in de muren, het dak maar ook zeker in je vloer. Kies daarom voor de juiste ondervloer. Dit draagt niet alleen bij aan isolatie, maar ook aan geluidsdemping. Ook prettig voor de onderburen Beschikt je huis op het ogenblik over vloerverwarming, dan dienen hier wellicht ook aanpassingen aan gemaakt te worden. Stap je over op het warmtenet dan krijg je sowieso door heel je huis leidingen waardoor warm water stroomt. Een andere gasloze optie is het aanbrengen van elektrische vloerverwarming.

 

Innovatieve vloeren
Nieuwbouwhuizen worden steeds vaker zonder gasaansluiting opgeleverd. Technische vooruitgang biedt steeds meer mogelijkheden voor alternatieven, zo ook op vloergebied.

PCM-vloeren
In Amsterdam-Noord heeft de woningcorporatie Ymere een proef gedaan met zoutoplossing in de vloer. Er wordt gebruikgemaakt van zogenaamde PCM, Phase change materials. Het materiaal wordt in cassettes in de vloer aangebracht. Onder invloed van de omgevingstemperatuur verandert het materiaal van vorm, van vast naar vloeibaar en andersom. Het materiaal slaat kou en warmte op en geeft deze later weer af zodra het van vorm verandert. Neemt de omgevingstemperatuur toe, dan smelt het materiaal en koelt het de omgeving af. Stijgt de omgevingstemperatuur dan gaat het materiaal terug naar zijn vaste vorm. Tijdens dit stollingsproces geeft het materiaal warmte af aan de omgeving. Het gebruik van deze toepassing zal zorgen voor minder temperatuurschommelingen. Hierdoor is het minder nodig om bij te stoken. In combinatie met een warmtepomp is deze vloer een prima alternatief voor het ontbreken van een gasaansluiting.

Stroomopwekkende vloeren
Op vloergebied zijn er al meer innovatieve toepassingen om energie op te wekken. De ene vorm werkt door middel van statische stroom, de andere is bedekt met zonnepanelen of zet de verticale beweging (van lopen of dansen) om in stroom. Hierbij moet wel gezegd worden dat deze vloeren op dit moment vaak niet geschikt zijn voor thuisgebruik. De vloeren welke stroom opwekken door beweging, hebben meestal meer beweging nodig dan het gemiddelde huishouden aan stappen zet. Dergelijke vloeren zijn meestal pas inzetbaar zodra er dagelijks grote hoeveelheden mensen overheen lopen. Vloeren als deze worden vaak ingezet op publieke locaties, als stations, stadions of andere locaties waar veel mensen samenkomen.

Ben je van plan om je huis klaar te maken voor een energieneutraal 2050, dan zijn er legio mogelijkheden om hier mee aan de slag te gaan. Aangezien dit de nodige ingrepen met zich meebrengt, kan het ook geen kwaad je vloer eens te bekijken. Wellicht is het een mooi moment om direct na te denken over een nieuwe vloer. Een duurzame kurkvloer bijvoorbeeld.

Gerelateerd
Massief houten vloer met vloerverwarming?
5 interieurtips voor bij een gietvloer
Nieuwe website Speedheat vloerverwarming
Houten vloer in badkamer