Home > Vloerverwarming > Subsidie voor vloerisolatie

Subsidie voor vloerisolatie

Subsidie voor vloerisolatie

Een warme en comfortabele woning, duurzaam bezig zijn én besparen op je energierekening: het is mogelijk. Hoe? Je kunt beginnen met het goed isoleren van de vloer. Hiervoor kun je in sommige gevallen subsidie ontvangen. Zo niet, dan zijn er ook andere meer voordelige opties.

 

Vloerisolatie

Steeds meer mensen isoleren hun vloer. Zo heb je warme voeten, en lagere energiekosten. Op jaarbasis bespaar je met vloerverwarming zo’n 320 m3 gas, ofwel ongeveer € 192,- als je een gasprijs van 60 cent rekent. Het is dus zeker de moeite waard om vloerisolatie te nemen. Al kost het je natuurlijk ook wel wat. Voor een gemiddelde woning ben je ongeveer € 1800,-  kwijt om de vloer te laten isoleren. Een investering die je tegen die kosten dus binnen negen jaar terugverdient.

 

Laag btw-tarief

Gelukkig heeft de overheid maatregelen genomen om vloerisolatie financieel aantrekkelijker te maken. Zo valt het arbeidsloon voor isoleren onder het laagste btw-tarief van 6 procent. Dit geldt alleen voor het aanbrengen van de isolatie, niet voor het materiaal. Waarschijnlijk gaat het btw-tarief op 1 januari 2019 omhoog naar 9 procent.

 

Landelijke subsidieregeling

De landelijke subsidieregeling voor woningisolatie werd een paar jaar terug ingevoerd. Tot eind april 2017 konden particulieren de subsidie aanvragen. Deze subsidie bleek erg populair en is nu op. Het is nu helaas alleen nog mogelijk voor een Vereniging van Eigenaren (VvE) om deze subsidie aan te vragen. Voor het isoleren van onder meer vloeren, daken en ramen kan een VvE ongeveer 20 procent van de kosten terugkrijgen.

 

Beroep op gemeente

Val je buiten de boot omdat je niet bent aangesloten bij een VvE? Misschien kun je terecht bij je gemeente of provincie voor een lokale subsidiepot. Of jouw gemeente of provincie het isoleren van woningen subsidieert, check je snel online bij de EnergieSubsidiewijzer.

 

Lenen bij Energiebespaarfonds

Ook als je geen subsidie krijgt, is de kostenbesparing door isoleren interessant. Als je niet genoeg geld op de bank hebt staan om het zelf te betalen, stap dan niet meteen naar de bank. Misschien kom je in aanmerking voor een energiebespaarlening van het Energiebespaarfonds. Je leent dan tegen een gunstig tarief geld om je huis te isoleren. Ben je een ervaren doe-het-zelver? Dan kun je flink wat geld besparen door zelf de vloer te isoleren.

Inboedel of opstal?

Als je net flink hebt geïnvesteerd om je vloer te isoleren, wil je natuurlijk weten hoe het zit met je verzekering als je schade hebt aan de vloer. Soms valt een vloer onder de opstalverzekering. Dat is het geval als deze vastzit aan de woning, zoals vastgelijmd tapijt of een met spijkers vastgezette houten vloer. Losliggend laminaat, tapijt en parket vallen juist weer onder de inboedelverzekering. Het is soms wel een grijs gebied. Zwevende parketvloeren liggen los op een ondervloer, maar worden toch gezien als opstal. Op het eerste gezicht lijkt dat geen verschil te maken: verzekerd is verzekerd. Toch is dat niet helemaal waar. Veel opstalverzekeringen bieden een grotere dekking dan inboedelverzekeringen. Bovendien hebben ze vaak een ruimere vrijstelling.

Verzekeringen bij één verzekeraar
Om te voorkomen dat je door twee verzekeraars (opstal en inboedel) naar elkaar wordt doorverwezen, kan het verstandig zijn om de opstalverzekering en de inboedelverzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Je hoeft bij schade dan slechts naar één verzekeraar te stappen, en zij zullen je niet naar elkaar doorverwijzen. Om de gunstigste premies én de beste dekking te vinden, is het verstandig om te denken aan opstal- en inboedelverzekering vergelijken. Op die manier weet je zeker dat je niet onder- of oververzekerd bent. Aangezien er door de jaren heen wel iets aan de waarde van de inboedel en opstal verandert.

Gerelateerd
Massief houten vloer met vloerverwarming?
5 interieurtips voor bij een gietvloer
Nieuwe website Speedheat vloerverwarming
Houten vloer in badkamer